Výhody päťosového obrábacieho centra pri spracovaní automobilových foriem

- 2021-08-23-

Výhodypäťosové obrábacie centrumpri spracovaní automobilových foriem

Päťosové CNC obrábanie je veľmi dôležitou súčasťou CNC obrábania. Táto technológia je široko používaná v oblasti automobilového priemyslu, ľahkého priemyslu, lekárskeho ošetrenia, stavby lodí, letectva a iných vysoko presných prístrojov. Pri tradičnom spracovaní foriem sa na kompletné frézovanie obrobkov bežne používajú trojosové obrábacie centrá a vertikálne obrábacie centrá.

Výhody päťosového obrábania
Pri päťosovom obrábaní je použitie fréz s plochým dnom na udržanie vertikálneho stavu komplexného povrchu spracovania formy veľkou pomocou pri skrátení času spracovania. Na základe princípupäťosové obrábacie centrum, je tiež vhodný na bočné frézovanie šikmých plôch, ktoré môžu eliminovať rebrovité textúry spôsobené spracovaním guľových fréz, vďaka čomu je kvalita povrchu formy ideálnejšia a znižujú sa náklady. Zvýšené ručné frézovanie a manuálna práca potrebná na čistenie povrchu formy znižuje množstvo nákladov.
Prostredníctvom päťosovej technológie obrábania je možné vyriešiť problém, že obrobok je potrebné premiestňovať pod zložitým uhlom a je potrebné ho mnohokrát odladiť a upnúť, čím sa nielen skráti čas, ale tiež sa výrazne zníži generovaná chyba, ktorá je potrebné pri inštalácii obrobku. Ušetrili sa aj veľké náklady na prípravky a obrábací stroj dosiahol aj spracovanie zložitých dielov. Nástroj používaný pri päťosovom spracovaní je kratší a celý diel možno spracovať naraz bez potreby opätovnej inštalácie karty. Alebo použitie dlhších nástrojov potrebných pri podobnom trojosovom obrábaní môže dokončiť výrobu formy v kratšom čase a kvalita povrchu dielu je tiež lepšia.

PoužitiePäťosové obrábacie centrumv oblasti spracovania automobilových foriem

1. Spracovanie foriem s hlbokými dutinami

V procese výroby automobilových foriem, ak chcete použiť trojosové obrábacie centrum na realizáciu foriem s hlbokými dutinami, musíte predĺžiť držiaky nástrojov a nástroje. Keď však použijete apäťosové obrábacie centrumna opracovanie hlbších a strmších dutín, Pre vytvorenie lepších procesných podmienok na spracovanie foriem môže dodatočné otáčanie a výkyv hlavy obrobku alebo vretena vhodne skrátiť dĺžku nástroja, čím sa zabráni vzniku kolízií medzi nástrojom, držiakom nástroja a steny dutiny a skrátenie času spracovania. Chvenie a zlomenie nástroja predĺžili životnosť nástroja a výrazne sa zlepšila aj kvalita povrchu a efektivita spracovania formy.

2. Spracovanie bočnej steny formy

Na spracovanie bočnej steny formy je dĺžka nástroja trojosového obrábacieho centra väčšia ako hĺbka bočnice a hĺbka bočnice určuje dĺžku nástroja. Ak sa dĺžka nástroja zväčší, jeho pevnosť sa výrazne zníži. 3-násobok priemeru, dôjde k javu noža a bude ťažké zaručiť kvalitu obrobku. Napríklad apäťosové obrábacie centrumsa používa na spracovanie bočnej steny formy a výkyv vretena alebo obrobku sa môže použiť na to, aby nástroj a bočná stena formy boli vždy vo zvislom stave. Pri frézovaní bočnej steny formy možno na zlepšenie obrobku použiť rovinnú frézu. Kvalita a predĺženie životnosti náradia.

3. Opracovanie rovného povrchu formy

Pri spracovaní rovného povrchu formy musí trojosové obrábacie centrum použiť guľovú frézu na dokončenie frézovania, aby sa získala dobrá kvalita povrchu. V tomto prípade je potrebné zvýšiť dráhu nástroja, ale rýchlosť otáčania stredu nástroja na rezanie guľôčok je takmer nulová. Pri spracovaní formy je poškodenie nástroja pomerne veľké, životnosť nástroja sa výrazne zníži a kvalita povrchu formy sa tiež zhorší. Thepäťosové obrábacie centrumsa používa na spracovanie relatívne plochých zakrivených plôch. Nástroj môže byť umiestnený na obrobok pod určitým uhlom a potom môže byť obrobok spracovaný. To môže zvýšiť relatívnu lineárnu rýchlosť medzi obrobkom a nástrojom s guľovým koncom a nielen zlepšiť životnosť nástroja Zlepšenie, výrazne sa zlepší aj kvalita povrchu obrobku.

4. Opracovanie nepravidelného povrchu formy

Na obrábanie foriem s nepravidelne zakrivenými povrchmi sa v minulosti vo všeobecnosti vykonávalo prostredníctvom trojosového obrábacieho centra. Smer reznej formy nástroja sa má pohybovať po celej dráhe rezania. Proces rezania sa nezmení. V súčasnosti nie je možné zaručiť stav rezu špičky nástroja Dokonalú kvalitu každej časti formy. Napríklad formy s častými zmenami zakrivenia a formy s hlbokými drážkami môžu byť spracované apäťosové obrábacie centrum. Rezný nástroj môže vždy optimalizovať stav rezu a nástroj môže maximalizovať smer celej dráhy spracovania. , Aj keď sa nástroj môže súčasne pohybovať po priamke, každá časť povrchu formy bude dokonalejšia.

5. Obrábanie rôznych geometrických tvarov foriem

Pri použití apäťosové obrábacie centrumna spracovanie formy s trojrozmernou zakrivenou rovinou je rezanie formy vždy chránené v najlepšom pracovnom stave. Pracovný uhol nástroja je možné zmeniť v ktorejkoľvek oblasti obrábacieho stroja na dokončenie geometrickej formy. Spracovanie.

6. Obrábanie šikmých otvorov na šikmom povrchu formy

Pri spracovaní šikmého otvoru šikmej plochy formy sapäťosové obrábacie centrummožno použiť na umiestnenie vretena na zvislú stranu nakloneného povrchu obrobku prostredníctvom spracovania otočnej hlavy obrábacieho stroja typu otočnej hlavy a jeho umiestnenie do presnej polohy otvoru. Na presné spracovanie šikmého otvoru na forme sú potrebné aspoň dva lineárne osové interpolačné pohyby a presnosť polohy otvoru je pri tomto procese tiež výrazne znížená. Na opracovanie šikmých otvorov, ako je päťosové obrábacie centrum s kyvadlovým stolom, je úlohou umiestniť šikmý povrch formy do polohy kolmej na vreteno cez kyvadlový stôl obrábacieho stroja. Spracovanie šikmého otvoru jednej z lineárnych osí vretena môže byť dokončené, čo je zrejmé Zlepšite presnosť otvoru.

7. Frézovanie rovných čiar bez zmeny smeru formy

Ak chcete vyfrézovať priamku bez zmeny smeru, stačí nakresliť priamku na hrot nástroja. Ak je potrebné zmeniť smer, hrot nástroja nakreslí krivku. Smer hrotu nástroja sa zmení. Je mimoriadne dôležité používať apäťosové obrábacie centrumna kompenzáciu krivky. Ak riadiaci systém nezohľadní dĺžku nástroja, nástroj sa otáča okolo stredu osi a hrot nástroja sa nedá upevniť a je veľmi pravdepodobné, že sa posunie z aktuálnej pracovnej polohy. Avšak, systémpäťosové obrábacie centrummá päťosové ovládanie. Funkcia. Pri prevádzke obrábacích foriem, aj keď sa smer nástroja mení pomocou päťosového riadiaceho systému, poloha hrotu nástroja môže zostať nezmenená. V tomto procese sa automaticky vypočíta aj potrebný kompenzačný pohyb osi xyz. V tomto čase sa presnosť obrábania výrazne zlepšuje.

Five Axis Machining Center